wtorek, 30 sierpnia 2016

Krem czekoladowy z batata

Krem z batata jest dobrym rozwiązaniem dla osób, które lubią słodkości, ale chcą odżywiać się zdrowo. 
Bataty zawierają 85 kcal w 100g. IG wynosi 50, a ponadto zawierają m.in. potas, wapń, magnez, siarkę, żelazo, chlor. Są doskonałym źródłem witaminy C, A, E oraz z grupy B.

Przedstawię wam dwa warianty - jeden bez odżywki, drugi z który jem po treningu siłkowym

_________________________________________________________________

Bez odżywki

Składniki:

250g  batatów
  10g  kakao
  50g  awokado (opcjonalnie; doda on bardziej kremowej konsystencji oraz  potrawa będzie mniej słodka)
  50g mleczko kokosowe Real Thai (ma najlepszy skład ze wszystkich jakie spotkałam)

Sposób przyrządzania:

Ugotuj bataty aż zmiękną.
Do blendera włóż ugotowane bataty, dodaj kakao, awokado, mleko kokosowe.
Następnie zmiksuj.

_________________________________________________________________

Z odżywką

Składniki:

250g  batatów
  30g  odżywka białkowa (ja używam ryżowej z BioTech czekoladowo-cynamonowej)
  50g  awokado (opcjonalnie)
200-250ml wody (w zależności jaką chcesz uzyskać konsystencję)

Sposób przyrządzania:

Dla osób posiadających thermomix - jeśli nie posiadasz wszystko robisz tak jak bez odżywki, blendując składniki.
Nałóż motylek. Ugotowane bataty, odżywkę, wodę, awokado (opcjonalnie) włóż do kielicha thermomixa. Miksuj czas 30s/obr.5. Jeżeli nadal nie uzyskałeś gładkiej konsystencji, czynność powtórz.

Do kremu dodaj ulubione owoce.

_________________________________________________________________


Najlepiej smakuje schłodzony

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz