Warzywa, owoce, kasza, czekolada - wszystko razem? Czemu nie
O kaszy jaglanej i jej właściwościach pisałam TUTAJ
Borówki amerykańskie zajmują u mnie szczytowe miejsce na liście ulubionych owoców. Mogłabym je jeść non stop.
Dynia Hokkaido jest słodsza od pozostałych dyń, dlatego idealnie wpisuje sie w ten posilek. Jej zaletą jest że można ją jeść razem ze skórką
_________________________________________________________________
Składniki:
50g kaszy jaglanej
180g dyni hokkaido
50g borówki amerykańskiej
20g gorzkiej czekolady
cynamon
Sposób przyrządzania:
Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.
Rozgrzej piekarnik do 180'C. Dynię umyj i pokrój w kostkę. Przypraw cynamonem i włóż do piekarnika na 20-30 min (aż stanie się miękka)
Czekoladę włóż do rondelka, podlej niewielką ilością wody i gotuj przez krótki czas, nie doprowadzając do wrzenia.
Przesyp kaszę, dynię i borówki do salaterki. Następnie polej rozpuszczoną czekoladą.
Przesyp kaszę, dynię i borówki do salaterki. Następnie polej rozpuszczoną czekoladą.
Jeśli jest za mało słodka, dodaj słodzik/miód do kaszy
Jedna porcja dostarcza: 390 kcal | 8g białka | 14g tłuszczu | 59g węglowodanów
Uwielbiam wszystkie te składniki - nawet gorzką czekoladę 99% :)
OdpowiedzUsuń