niedziela, 11 września 2016

Kasza jaglana z dynią, borówkami i czekoladą

Warzywa, owoce, kasza, czekolada - wszystko razem? Czemu nie
O kaszy jaglanej i jej właściwościach pisałam TUTAJ
Borówki amerykańskie zajmują u mnie szczytowe miejsce na liście ulubionych owoców. Mogłabym je jeść non stop.
Dynia Hokkaido jest słodsza od pozostałych dyń, dlatego idealnie wpisuje sie w ten posilek. Jej zaletą jest że można ją jeść razem ze skórką 

_________________________________________________________________


Składniki:

  50g  kaszy jaglanej
180g  dyni hokkaido
  50g  borówki amerykańskiej
  20g gorzkiej czekolady
   cynamon

Sposób przyrządzania:

Kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.
Rozgrzej piekarnik do 180'C. Dynię umyj i pokrój w kostkę. Przypraw cynamonem i włóż do piekarnika na 20-30 min (aż stanie się miękka)
Czekoladę włóż do rondelka, podlej niewielką ilością wody i gotuj przez krótki czas, nie doprowadzając do wrzenia.
Przesyp kaszę, dynię i borówki do salaterki. Następnie polej rozpuszczoną czekoladą.

Jeśli jest za mało słodka, dodaj słodzik/miód do kaszy

Jedna porcja dostarcza: 390 kcal | 8g białka | 14g tłuszczu | 59g węglowodanów

_________________________________________________________________





1 komentarz:

  1. Uwielbiam wszystkie te składniki - nawet gorzką czekoladę 99% :)

    OdpowiedzUsuń