sobota, 26 listopada 2016

Kasza jaglana na mleku migdałowym z mielonym makiem

Kasza jaglana to jedna z najzdrowszych kasz. Jest ona moim ulubionym źródłem węglowodanów (oczywiście zaraz po batacie, którego mogłabym jeść na potęgę). Doskonale smakuje na słodko jak i na słono. Więcej o niej dowiecie się czytając poprzedni WPIS.

_________________________________________________________________


Składniki na jedną porcję:


15g mielonego maku
50g kaszy kaglanej 
200ml mleka migdałowego
kostka czekolady
bakalie (opcjonalnie)
owoce (opcjonalnie)

Sposób przyrządzania:


Kaszę przepłucz aż puści białe mleczko.
Mleko migdałowe wlej do garnka i wstaw na ogień. Wsyp kaszę jaglaną do gotujacego się mleka. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy proso wchłonie prawie całe mleko dodaj mak. W między czasie zetrzyj czekoladę. Kiedy kasza będzie ugotowana, przełóż ją do miski, posyp czekoladą, dodaj ulubione owoce, bakalie.

_________________________________________________________________




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz