piątek, 2 września 2016

Pierś z kurczaka nadziewana suszonymi pomidorami i szpinakiem

O nie! Znowu ta pierś z kurczaka... ileż można ją jeść. 

Wielu osobom dieta sportowca kojarzy się z jedzeniem monotonneg suchego kurczaka. Otóż wcale tak nie jest

Pierś z kurczaka gości u mnie niemalże codziennie. Z racji tej eksperymentuje z przyprawami, dodatkami, obróbka termiczną. Biorę to co mam pod ręką a nuż wyjdzie coś smacznego.

_________________________________________________________________


Skladniki:

250g piersi z kurczaka
 15g suszonych pomidorów
 60g szpinaku Mrożonego
 40 g cebuli (1 mała cebula)


Przyprawy:

Słodka papryka
Pieprz
Czosnek niedźwiedzi
Rozmaryn
Gorczyca 

Sposób przyrządzania:

Pierś umyj i ostrym nożem zrób kieszonkę wewnątrz. Zamarynuj w przyprawach i odstaw do lodówki by nabrało aromatu.
Suszone pomidory (używam takich bez oleju) zalej gorącą wodą by nabrały miękkości.
Szpinak rozmroź na patelni. W międzyczasie pokrój cebulę w kostkę oraz pomidory.
Gdy szpinak będzie gotowy,  wrzuć cebulę i pomidory na patelnie. Dodaj pieprzu i przytrzymaj na gazie około 1 min.
Wyjmij mięso z lodówki i umieść w nim przygotowany farsz. Włóż kurczaka do naczynia żaroodpornego i piecz przez 30-40 min (zależy od grubości) w nagrzanym piekarniku do 200'C.

Taka pierś zawiera około 300 kcal

_________________________________________________________________






2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie mięso! Jeżeli uda mi się dzisiaj dorwać szpinak, to możliwe, że niedługo pojawi się u mnie na stole :)
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń