niedziela, 18 września 2016

Coś na chłodne dni - zupa krem z dyni i batata

Z racji, że zaczął się sezon na dynie i można ją kupić dosłownie za grosze, często ląduje u mnie na talerzu. Na dworze robi się coraz zimniej i chęć na zjedzenie czegoś ciepłego wzrasta.
Krem z dyni i batata to moja ulubiona zupa. Wychodzi lekko słodkawa za sprawą słodkiego ziemniaka.
Jeśli chcemy, by nasza zupa miała właściwości rozgrzewające, dodajemy mały kawałek imbiru (gdy dodasz więcej, potrawa będzie ostrzejsza)

_________________________________________________________________

Składniki:

600g  dyni hokkaido (pół małej dyni)
200g batata
150g korzeń pietruszki
1 duża cebula
maly kawałek imbiru (opcjonalnie)

Przyprawy:

bazylia
pieprz
ziele angielskie

Sposób przyrządzania:

Obierz batata, pietruszkę, dynię  (możesz jej nie odbierać), cebulę.
Wrzuć wszystko do garnka i wlej wodę tak by zakrywała warzywa. 
Gotuj do uzyskania miękkości
Daj wszystko do blendera (łącznie z wodą w której gotowane były warzywa), wsyp przyprawy oraz obrany imbir (opcjonalnie) i zmiksuj na jednolitą masę

_________________________________________________________________



2 komentarze:

  1. Trafiłaś z przepisem! Uwielbiam zupę z dyni, a akurat jedna taka kilkukilogramowa czeka na mnie w kuchni :D

    OdpowiedzUsuń
  2. omom bym do tego jeszcze grzaneczki wrzuciła chrupiące i by było idealnie:D obserwuję:)

    OdpowiedzUsuń