Krem z dyni i batata to moja ulubiona zupa. Wychodzi lekko słodkawa za sprawą słodkiego ziemniaka.
Jeśli chcemy, by nasza zupa miała właściwości rozgrzewające, dodajemy mały kawałek imbiru (gdy dodasz więcej, potrawa będzie ostrzejsza)
_________________________________________________________________
Składniki:
600g dyni hokkaido (pół małej dyni)
200g batata
150g korzeń pietruszki
1 duża cebula
maly kawałek imbiru (opcjonalnie)
maly kawałek imbiru (opcjonalnie)
Przyprawy:
bazylia
pieprz
ziele angielskie
Sposób przyrządzania:
Obierz batata, pietruszkę, dynię (możesz jej nie odbierać), cebulę.
Wrzuć wszystko do garnka i wlej wodę tak by zakrywała warzywa.
Gotuj do uzyskania miękkości
Daj wszystko do blendera (łącznie z wodą w której gotowane były warzywa), wsyp przyprawy oraz obrany imbir (opcjonalnie) i zmiksuj na jednolitą masę
Trafiłaś z przepisem! Uwielbiam zupę z dyni, a akurat jedna taka kilkukilogramowa czeka na mnie w kuchni :D
OdpowiedzUsuńomom bym do tego jeszcze grzaneczki wrzuciła chrupiące i by było idealnie:D obserwuję:)
OdpowiedzUsuń